تاریخ: ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ ، ساعت ۲۱:۵۶
بازدید: ۳۰۷
کد خبر: ۸۳۶۵۰
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

3 اتفاق از زبان مدیرعامل | عرضه پروپیلن و نرمال هگزان در «انرژی»

می متالز - مدیرعامل بورس انرژی خبر داد عرضه دو محصول پروپیلن و کالای نرمال هگزان پالایش نفت شازند هفته جاری آغاز می‌شود.
3 اتفاق از زبان مدیرعامل | عرضه پروپیلن و نرمال هگزان در «انرژی»

به گزارش می متالز، علی حسینی، با اعلام این خبر گفت: از این پس نیاز کشور برای تامین کالای نرمال هگزان از طریق منابع داخلی برطرف می‌شود.

وی با اشاره به پذیرش دو محصول جدید پالایشی در بورس انرژی ایران، افزود: در روز‌های اخیر پذیرش دو فرآورده پالایشی پروپیلن و کالای نرمال هگزان در کمیته عرضه بورس انرژی ایران مورد پذیرش قرار گرفت و امید نامه آن‌ها بر روی وبسایت بورس انرژی ایران منتشر شد.

حسینی گفت: حجم تعهد عرضه فراورده نرمال هگزان و پروپیلن در بورس انرژی برابر با ۸۰ درصد تولید سالانه و به ترتیب به میزان ۴۰۰۰۰ تن و ۶۰۰۰۰ تن در سال است که عرضه مستمر ماهانه این دو کالا در تابلو سایر حامل‌های انرژی بازار فیزیکی همزمان با کالای هگزان پالایش نفت کرمانشاه و پتروشیمی بندر امام و کالای پروپیلن پالایش نفت آبادان افزوده خواهد شد.

وی افزود: این دو فرآورده از محصولات تولید شده در پالایش نفت امام خمینی (ره) شازندبه شمار می‌روند که با عرضه مستمر و فروش آن‌ها در بورس انرژی، از این پس کشور از واردات کالای هگزان نرمال خودکفا خواهد شد.

نرمال هگزان یا ان هگزان یک ماده شیمیایی است که اغلب از پالایش نفت خام به وجود می‌آید. این ترکیب در حالت خالص مایعی بی رنگ با بویی نامطبوع است. پلی پروپیلن یکی از پلاستیک‌های همه منظوره و پر مصرف دنیا است.

۳ اتفاق

رشد حجم عرضه و افزایش ارزش دادوستد ۲ کلیدواژه اصلی در بورس انرژی ایران محسوب می‌شود که در سال‌جاری محقق شده است. افزایش تعداد و متنوع‌تر شدن عرضه‌ها در کنار رشد حجمی فرآورده‌های پالایشگاهی و پتروشیمیایی در بورس انرژی بستر اصلی برای رشد حجم معاملات را در این بازار رسمی فراهم می‌آورد.

در روزها و هفته‌های اخیر که بهای جهانی نفت‌خام با افت نرخ‌های جدی همراه شده، توجه به واقعیت‌های بورس انرژی و البته لزوم رشد حجم و تنوع عرضه‌ها می‌تواند به یک ضرورت بدل شود و ابزار جدیدی برای رشد حجم صادرات کشورمان به‌شمار رود. روزهای اخیر زمان مهمی برای جذب حداکثری عرضه‌ها در بورس انرژی است و در صورتی‌که این بورس در روزهای سخت فعلی بتواند حجم عرضه‌های خود را افزایش دهد، امیدواری به بالا باقی ماندن حجم عرضه‌ها در هفته‌ها و ماه‌های آینده تقویت خواهد شد.

روزهای فعلی شاید زمان سختی برای بازارهای جهانی حامل‌های انرژی باشد که دشواری‌های فروش و صادرات از کشورمان را مضاعف خواهد ساخت؛ ولی در دل این بحران، فرصت‌هایی نیز وجود دارد که اگرچه از نگاه بسیاری از فعالان بازار یا حتی تحلیلگران حوزه انرژی ممکن است پنهان بماند، ولی برای بورس انرژی می‌تواند به‌عنوان یک سکوی پرتاب جدید باشد. هرچه حجم و تنوع عرضه‌ها در بورس انرژی افزایش یابد به این معنی است که یک بستر جدید برای رشد آینده حجم و ارزش معاملات ایجاد شده و در نهایت این پتانسیل بورس انرژی قدرتمندتری را طرح‌ریزی خواهد کرد.

البته موارد فوق به تنهایی رخدادهای مهم بورس انرژی به‌شمار نمی‌رود، بلکه مهم‌ترین خبر این بازار را باید در رشد محسوس ارزش معاملات در سال‌جاری جست‌وجو کرد. رشدی که در مقایسه با بازارهای کالایی مشابه به‌شدت برجسته ارزیابی می‌شود. دکتر سیدعلی حسینی، مدیرعامل بورس انرژی ایران در همین خصوص عنوان کرده است: سال گذشته ۵/ ۱۷ هزار میلیارد تومان دادوستد در این بورس صورت گرفت و سال‌جاری تاکنون این مبلغ از مرز ۴۴ هزار میلیارد تومان گذشته است.

شاید همین آمارها به تنهایی برای ترسیم واقعیت‌های فعلی بورس انرژی کافی باشد؛ اما توجه جدی به رشد عرضه‌ها به معنای افزایش مستمر سقف پرواز بورس انرژی است.  در این ارتباط سیدعلی حسینی در گفت‌وگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، ضمن تشریح مهم‌ترین رویدادهای سال‌جاری بورس انرژی ایران، برنامه‌های آتی این رکن مهم اقتصادی را برشمرد و گفت: سال ۹۸ سه اتفاق مهم در بورس انرژی رخ داد.

از اوایل مرداد ماه عرضه و فروش فرآورده‌های نفتی پس از یک‌سال برنامه‌ریزی، اقدام کارشناسی و جلسات متعدد کارشناسی عملیاتی شد. مدیرعامل بورس انرژی ایران با بیان اینکه فرآورده‌های پالایشگاهی به دو نوع محصول قابل تقسیم هستند، افزود: به‌طور کلی با دو دسته فرآورده سروکار داریم؛ گروه اول فرآورده‌های ویژه یا جانبی مانند گریدهای مختلف حلال یا آیزوفیل و آیزوریسایکل یا برخی از فرآورده‌ها مانند پروپیلن و گروه دوم، فرآورده‌های اصلی مثل بنزین، نفت گاز، نفت کوره و گاز مایع هستند که البته حجم زیادی از تولید پالایشگاه‌ها به این چهار مورد آخر اختصاص دارد.

حسینی با اشاره به اینکه عرضه تمام این فرآورده‌ها امسال عملیاتی شد و با فروش چشمگیر ۵/ ۵ میلیون تنی تا به امروز همراه بود، افزود: اتفاق دیگر، انتشار ۱۳ هزار میلیارد تومان اوراق از طریق عرضه اولیه و معاملات ثانویه بود. ضمن اینکه عرضه اوراق در بورس انرژی تداوم دارد و این بورس هم‌اکنون جایگاه نسبتا خوبی در عرضه معاملات اوراق بهادار مبتنی بر کالا پیدا کرده است.

مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به بحث معاملات مستقیم بین نیروگاه‌ها و مصرف‌کنندگان بزرگ برق نیز گفت: این اقدام از سال‌های گذشته دنبال می‌شد و اکنون شاهد حضور خریداران بزرگ در معاملات برق بورس انرژی هستیم و درحال‌حاضر با فرهنگ‌سازی صورت‌گرفته شرکت‌های بسیار بزرگی از طریق بورس انرژی، برق موردنیاز خود را خریداری می‌کنند.

راهکار جدید تامین مالی

سیدعلی حسینی درباره تامین مالی برنامه‌ریزی‌شده از طریق بورس انرژی گفت: به‌طور معمول تامین مالی‌ها در نیمه دوم سال صورت می‌گرفت؛ اما امسال با هماهنگی صورت‌گرفته با ناشران، تامین مالی از طریق اوراق مبتنی بر کالا در شش ماه ابتدایی سال انجام شد. وی افزود: درحال‌حاضر نیز دو تامین مالی دیگر در دستورکار قرار دارد؛ ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای میدان نفتی سروک آذر که مبتنی بر میعانات گازی است که سه‌شنبه ۱۵ بهمن ماه عرضه می‌شود. همچنین اوراق دیگری برای مجموعه آریان ماهتاب گستر که شرکت فعال صنعت برق است از طریق اوراق سلف در این هفته منتشر می‌شود.

 افزایش در سال ۹۸

مدیرعامل بورس انرژی در ارزیابی میزان موفقیت عرضه‌های بورس انرژی در یک سال اخیر گفت: بالغ بر ۵/ ۵ میلیون تن فرآورده نفتی مورد معامله قرار گرفت و این عدد بیش از دو برابر سال گذشته است. همچنین سال گذشته ۵/ ۱۷هزار میلیارد تومان دادوستد در این بورس صورت گرفت و اکنون این مبلغ از مرز ۴۴ هزار میلیارد تومان گذشته که عمدتا ناشی از معاملات ۵ فرآورده اصلی نفت بود.

حسینی ضمن اشاره به صادراتی بودن اغلب این فرآورده‌ها از عرضه محصول جدید استراتژیکی خبر داد و گفت: محصولی مانند نرمال هگزان اساسا کالایی وارداتی است و خوشبختانه با برنامه‌ریزی صورت‌گرفته یک شرکت داخلی موفق به تولید این کالا شد و در این هفته اولین عرضه این محصول را در بورس انرژی خواهیم داشت.

وی با تاکید بر اهمیت بحث خودکفایی در تولید این محصول پالایشگاهی خاطرنشان کرد: این فرآورده به‌عنوان محصولی جدید برای پالایشگاه و بازار سرمایه مطرح است و در مرحله نخست حدود ۵۰ هزار تن از آن را پذیرش کرده‌ایم و در صورت وجود مشتری، امکان عرضه بیشتر نیز وجود دارد. این محصول هم در صنعت دارو و هم به‌عنوان حلال مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در صنعت غذا و پلیمر نیز مصارف زیادی دارد. این درحالی است که با وجود موارد مصرف زیاد تاکنون وارد‌کننده این محصول بوده‌ایم.

 عرضه‌های موفق

مدیرعامل بورس انرژی در تشریح فرآیند عرضه محصولات در بورس انرژی گفت: درحال‌حاضر همکاری و هماهنگی بورس انرژی و شرکت پالایش و پخش در گسترده‌ترین سطح قرار دارد. جلسات هفتگی منظم و مستمر در سطح مدیران دو شرکت، برگزار و برنامه‌ریزی و هماهنگی‌ها تقویت شده است.

علاوه بر این، پیگیری عرضه‌ها از باب تسویه و تحویل، اطمینان خاطر خریداران را جلب کرده است.وی افزود: جلساتی به‌طور مستمر با خریداران بزرگ و فعال در حوزه فرآورده انجام می‌شود. نکته دیگر توسعه مبادی تحویل است؛ برای مثال، از انبار پخش رفسنجان، کرمان، همدان، تربت حیدریه و جاهای دیگر تحویل انجام می‌شود. مجموعه این اقدامات موجب شد در فروش فرآورده موفق باشیم.

عناوین برگزیده